Autor(i)/Author(s): Katarína Vicianová, Martina Žabková, Lucia Zamiešková, Jana Žiarovská
Názov/Title: Parametre výťažnosti a čistoty DNA pri rôznych typoch homogenizácie dužín ovocia
Zdrojový dokument/Source: Recenzovaný zborník vedeckých prác Výskumného centra AgroBioTech 2019
Typ dokumentu/Document Type: Scientific paper
ISBN: 978-80-552-2053-6
DOI: https://doi.org/10.15414/2019.978805520536.p7
Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Rok, strany/PY, pages: 2019, 45-54
Publikované online/Published on-line: 2019-10-18
Jazyk/Language: slo
Abstrakt/Abstract: Cieľom práce bolo vyhodnotiť vplyv troch spôsobov prvotnej homogenizácie dužín plodov broskyne, jablka a hrozna na celkovú výťažnosť a čistotu
izolovanej DNA a RNA. V prípade plodov broskyne boli najvyššie výťažnosti DNA získané vo variante sušených plodov, kým v prípade izolácie RNA boli najvyššie výťažnosti získané vo variante čerstvých plodov.
Jablká z hľadiska získaných výsledkov predstavovali skupinu s vysokým rozpätím získanej výťažnosti DNA. Izolácia celkovej genomickej DNA z plodov hrozna v prípade vyšších výťažností znamenala vo všetkých vzorkách
zároveň aj ich nedostatočnú čistotu a naopak, v prípade nižších výťažností bola absorbancia hodnotená ako ukazujúca nekontaminovanú DNA. Výťažnosť RNA ako aj jej čistota boli pri hrozne najhoršie spomedzi hodnotených
druhov, ale aj tu bola čistota a výťažnosť vo vzájomnej negatívnej korelácii.
Kľúčové slová/Keywords: ovocie, extrakcia DNA, výťažnosť, čistota
Práva/Rights: Act on copyright and rights related to copyright (Copyright Act) as amended (consolidated version), Slovak Republic; Creative Commons Attribution 4.0 Licence
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Plný text/Fulltext (PDF)