Názov/Title: Špecifické hodnotenie kvality vína z vybraného regiónu
Editori/Editors Dagmar Kozelová, Ján Durec, Martina Fikselová, Lucia Benešová, Mário Uhler
Typ dokumentu/Document Type: Odborná monografia / Professional publication
ISBN online: 978-80-552-2210-3
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222103
Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Rok vydania, strany/PY, pages: 2020, 85
Publikované online/Published on-line: 2020-09-21
Jazyk/Language: slo
Úvod: Víno patrí medzi obľúbené alkoholické nápoje mnohých spotrebiteľov. Na Slovensku sa
pestuje vinič hroznorodý v 6 vinohradníckych oblastiach. Každá z jeho odrôd sa vyznačuje
špecifickými vlastnosťami a charakteristikami, vplývajú na ňu viaceré faktory, akými sú napríklad
klimatické podmienky, pôdne podložie typické pre jednotlivé regióny. Na kvalitu vína vplýva
stanovenie termínu zberu hrozna a spôsobu zberu, senzorické posúdenie bobúľ a kvalitatívne
charakteristiky hroznového muštu, samotná odroda ako aj technologické vybavenie pri spracovaní
hrozna, tiež hygiena pracovného prostredia a jej dodržiavanie pracovníkmi vo vinárskom podniku,
vedomosti a zručnosti vinára a ďalšie.
V ostatných rokoch sa čoraz častejšie diskutuje o pôvode potravín a presnom určení
geografického pôvodu vín, čo má významný dosah na ekonomické aspekty obchodu s touto
komoditou.
Senzorická kvalita vybraných odrôd vín pochádzajúcich z Hontianskej vinohradníckej
oblasti z pohľadu konzumenta je rozpracovaná v praktickej časti predkladanej publikácie spolu
s monitoringom názorov spotrebiteľov na kvalitu produkcie domácich regionálnych producentov
vín ako aj informovanosťou respondentov a ich preferenciách pri konzumácii vín.
Odborná knižná publikácia je určená pre odborníkov z oblasti výroby a hodnotenia vína, tiež
pre študentov potravinárskeho zamerania ako aj pre širokú verejnosť.
Kľúčové slová/Keywords: víno, kvalita vína, hodnotenie vína, vinárske oblasti, Slovensko; wines, wine quality, wine evaluation, specific winemaking regions, Slovakia
Rights:Open Access :: Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Public License
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Public License
Plný text/Fulltext (PDF)