Názov/Title: Spoločenská zodpovednosť a inovačné aktivity pri znižovaní potravinových strát so zreteľom na šetrné zaobchádzanie so životným prostredím
Typ dokumentu/Document Type: Vedecká monografia / Scientific Monograph
Autor/Author: Zuzana Kapsdorferová, Mária Kadlečíková, Petronela Švikruhová
ISBN: 978-80-552-2265-3
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222653
Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Rok, strany/PY, pages: 2020, 121 p.
Publikované online/Published on-line: 2020-12-31
Jazyk/Language: slo
Abstrakt/Abstract: Hoci vo svete neexistujú presné údaje týkajuce sa potravinových strát a odpadu, podľa údajov FAO globálne asi jedna tretina vyprodukovaných potravín je stratená, alebo znehodnotená
formou odpadu pozdĺž potravinového reťazca, počnúc výrobou a končiac. Táto vedecká monografia upriamuje pozornosť na potravinové straty a odpad z hľadiska troch prístupov: systematický prístup, udrzateľný prístup, včítane environmentnálnych
požiadaviek, ako aj prístup zohľadňujúci potravinovú bezpečnosť a výživu. Úspešné zníženie potravinových strát a potravinového odpadu ušetrí prirodne zdroje pre budúce generácie a nesie v sebe potenciál zlepsiť potravinovú bezpečnosť
a výživu tak, aby boli naplnené ciele Agendy udrzateľneho rozvoja do roku 2030 týkajúce sa sa cieľa 2: Žiadny hlad a cieľa 12: Zodpovedná spotreba a výroba.
Kľúčové slová/Keywords: potraviny, potravinové straty, spoločenská zodpovednosť, inovačné aktivity, životné prostredie
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence
Plný text/Fulltext (PDF)