Číslo a názov VE | VE 03-03 GENOFOND STARÝCH A KRAJOVÝCH ODRÔD VINIČA |
Zodpovedný vedúci | Ing. Roman Ďuriš, Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva |
Riešiteľský kolektív | Ing. Roman Ďuriš, Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, Ing. Slavko Bernáth, PhD., Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, Ing. Martin Benkovič, Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, Ing. Tibor Ruman, PhD.,VSVV Šenkvice, Ing. Štefan Simonka, PD Bátorove Kosihy, Ing. František Moyzes , PD Tekovské Nemce, Ing. Miroslav Hrnčár , PD Hlohovec, Ing. Ladislav Hrenyo, SOUP Viničky, Ing.Dorota Pospíšilová,CSc., Ing. Ondrej Korpás, CSc., Ing. Jozef Repa, SHR Modra- Kráľová, Ing. Ján Števlík, ZAD Dvory nad Žitavou, Ing. František Tóth, ÚKSÚP Veľký Krtíš |
Základné ciele | Vyhľadávanie starých a krajových odrôd viniča, ich evidencia, identifikácia a ich
rozmnoženie a uchovanie - úloha trvalá. Spracovanie použiteľnej databázy pre identifikáciu odrôd ( v rozsahu deskriptoru UPOV) v rozsahu cca 1500 genotypov - od 1999 do konca 2002 Vytváranie obrazových záznamov z genotypov zaevidovaných a identifikovaných v príslušnom roku a popis ich morfologických znakov a agrobiologických vlastností ( deskriptor UPOV ) pre vylučovanie duplicít pri vyhľadávaní genotypov - úloha trvalá. Vyhodnotenie poľnej tolerancie voči chorobám a škodcom ( deskriptor IBPGR )- úloha trvalá. Zhodnotenie využiteľnosti identifikovaného genotypu - technologická kvalita úrody hrozna - úloha trvalá. |
Vlastná metodika | Návrh vlastného postupu riešenia a jeho zdvôvodnenie. Vecná etapa zahŕňa vyhľadávanie genotypov starých a krajových odrôd viniča v poľných podmienkach, ich evidenciu, zber a rozmnožovanie pre potreby ich uchovania, hodnotenie poľnej tolerancie voči chorobám a škodcom, ako vytváranie obrazových záznamov ( fotodokumentácia morfologických znakov ) a hodnotenie technologickej kvality hrozna a vína. Prostredie a miesto riešenia úlohy. Sú nimi vybrané vinohrady vo vinohradníckych rajónoch Malokarpatskej, Nitrianskej, Južnoslovenskej, Stredoslovenskej a Východoslovenskej vinohradníckej oblasti. Spôsob realizácie prác. Spočíva v zberových prácach vo vinohradoch, vytváraní obrazových záznamov, popise morfologických znakov, hodnotení poľnej tolerancie genotypov vo vinohrade, hodnotení technologickej kvality hrozna a v spracovaní hrozna na víno. Popis spôsobu zberu a vyhodnocovania experimentálnych údajov. Zberové práce vo vinohradoch- zahŕňajú vyhľadanie, označenie genotypu, lokalizáciu vinohradu v rámci vinohradníckej obce príslušného rajónu a oblasti, vyhodnotenie v zberovej karte. Vytváranie obrazových záznamov- priamo vo vinohrade fotodokumentačne, znaky na liste skenovaním na KOVaV. Popis morfologických znakov- priamo pri poľnom pozorovaní vo vinohrade, metrické parametre na pracovisku KOVaV, vyhodnotenie v zázname morfologických znakov podľa klasifikátora UPOV. Hodnotenie poľnej tolerancie genotypov- priamo vo vinohrade, vyhodnotenie v zázname o poľnej tolerancii podľa klasifikátora UPOV a IBPGR. Hodnotenie technologickej kvality hrozna - predpísanými analytickými a senzorickými metódami na pracovisku KOVaV, hodnotenie v technologickom zázname výroby vína. Spracovanie hrozna na víno- mikrovinifikačnými metódami na pracovisku KOVaV, resp. u niektorých spoluriešiteľov vecnej etapy podľa ich možností. |
Publikačná činnosť |