Infomácie o dokumente / Document Details

Späť/Back: <dl>SlPK

 

 

978-80-552-2549-4 :: Cover

Názov/Title: Dodávateľské reťazce a potravinová bezpečnosť

Autori/Authors: Jozef Gálik, Ján Pokrivčák, Marián Tóth, Eva Bieleková

Typ dokumentu/Document Type: Vedecká monografia/Monograph

ISBN: 978-80-552-2549-4

DOI: https://doi.org/10.15414/2022.9788055225494

Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Rok vydania, strany/PY, pages: 2022, 87

Publikované online/Published on-line: 2022-12-06

Jazyk/Language: slo

Poznámka/Note: Publikácia vznikla vďaka podpore Agentúry na podporu výskumu a vývoja APVV-18-0512 Potravinová vertikála a nekalé obchodné praktiky a APVV-20-0359 Covid-19 pandémia, makroekonomický vývoj, potravinová bezpečnosť a blahobyt domácností.

Súhrn/Summary: Monografia voľne nadväzuje na štúdiu Potravinová bezpečnosť a diverzita stravy v tranzitívnych krajinách kolektívu autorov Bielekova a kol. (Bieleková, Braha, Ciaian, Cupák, Pokrivčák a Rizov) z roku 2019. Kapitola 2 Potravinová bezpečnosť aktualizuje údaje o vývoji potravinovej bezpečnosti vo svete, v krajinách strednej a východnej Európy ako aj na Slovensku. Kapitola 3 sa venuje sebestačnosti v poľnohospodárskych produktoch a potravinách. Opisuje spôsob akým sa sebestačnosť v poľnohospodárstve dá merať a poskytuje analýzy a empirické výsledky pre produkčnú sebestačnosť Slovenska v rastlinných a živočíšnych komoditách. Zároveň sa porovnáva produkčná sebestačnosť Slovenska s ostatným členskými štátmi Európskej únie. Podkapitola 3.4 analyzuje potravinovú sebestačnosť Slovenska v porovnaní s ostatnými členskými štátmi EÚ. Poľnohospodárska produkčná sebestačnosť a potravinová sebestačnosť sa môžu líšiť a v prípade Slovenska sa aj líšia. Slovensko je viac sebestačné v základných poľnohospodárskych plodinách, kým potravinová sebestačnosť je kvôli málo rozvinutému a menej konkurenčnému potravinárstvu nižšia. Monografia je príspevkom k diskusii o nedostatku potravín a nízkej miere sebestačnosti, ktoré často sprevádzajú poľnohospodársku politiku v jednotlivých štátoch.

Kľúčové slová: potraviny; potravinová bezpečnosť+ dodavateľské reťazce, indikárory potravinovej bezpečnosti

Creative Commons License
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence.

Valid HTML 4.01 Transitional