Názov/Title: Dodávateľské reťazce a potravinová bezpečnosť
Autori/Authors: Jozef Gálik, Ján Pokrivčák, Marián Tóth, Eva Bieleková
Typ dokumentu/Document Type: Vedecká monografia/Monograph
ISBN: 978-80-552-2549-4
DOI: https://doi.org/10.15414/2022.9788055225494
Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Rok vydania, strany/PY, pages: 2022, 87
Publikované online/Published on-line: 2022-12-06
Jazyk/Language: slo
Poznámka/Note: Publikácia vznikla vďaka podpore Agentúry na podporu výskumu a vývoja APVV-18-0512 Potravinová vertikála a nekalé obchodné praktiky a APVV-20-0359 Covid-19 pandémia, makroekonomický vývoj, potravinová bezpečnosť a blahobyt domácností.
Súhrn/Summary: Monografia voľne nadväzuje na štúdiu Potravinová bezpečnosť a diverzita stravy v tranzitívnych krajinách kolektívu autorov Bielekova a kol. (Bieleková, Braha, Ciaian, Cupák, Pokrivčák a Rizov) z roku 2019.
Kapitola 2 Potravinová bezpečnosť aktualizuje údaje o vývoji potravinovej bezpečnosti vo svete, v krajinách strednej a východnej Európy ako aj na Slovensku. Kapitola 3 sa venuje sebestačnosti v poľnohospodárskych produktoch a potravinách.
Opisuje spôsob akým sa sebestačnosť v poľnohospodárstve dá merať a poskytuje analýzy a empirické výsledky pre produkčnú sebestačnosť Slovenska v rastlinných a živočíšnych komoditách. Zároveň sa porovnáva produkčná sebestačnosť Slovenska
s ostatným členskými štátmi Európskej únie. Podkapitola 3.4 analyzuje potravinovú sebestačnosť Slovenska v porovnaní s ostatnými členskými štátmi EÚ. Poľnohospodárska produkčná sebestačnosť a potravinová sebestačnosť sa môžu líšiť
a v prípade Slovenska sa aj líšia. Slovensko je viac sebestačné v základných poľnohospodárskych plodinách, kým potravinová sebestačnosť je kvôli málo rozvinutému a menej konkurenčnému potravinárstvu nižšia. Monografia je príspevkom
k diskusii o nedostatku potravín a nízkej miere sebestačnosti, ktoré často sprevádzajú poľnohospodársku politiku v jednotlivých štátoch.
Kľúčové slová: potraviny; potravinová bezpečnosť+ dodavateľské reťazce, indikárory potravinovej bezpečnosti
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence.
Plný text/Fulltext (PDF)