<dl>SlPK

Digitálna knižnica — Digital Library

SlPK pri SPU v Nitre — Slovak Agricultural Library in Nitra

Infomácie o dokumente / Document Details

978-80-7418-387-4 :: Cover

Názov/Title: Mikrobiologická kvalita mäsa kurčiat ošetreného rastlinnými silicami

Autori/Authors: Simona Kunová, Peter Haščík, Patrik Rovný, Martin Mellen, Miroslava Kačániová

Typ dokumentu/Document Type: Vedecká monografia/Scientific Monograph

ISBN (brož.): 978-80-7418-384-3

ISBN (online PDF): 978-80-7418-387-4

DOI: https://doi.org/10.15414/2022.9788074183874

Vydavateľ/Publisher: Key Publishing, Ostrava (ČR); Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (DOI)

Rok vydania, strany/PY, pages: 2021, 64 s.

Publikované online/Published on-line: 2022-06-01

Jazyk/Language: slo

Súhrn/Summary: Cieľom práce bolo sledovanie antimikrobiálneho účinku rastlinných silíc na zastúpenie jednotlivých skupín mikroorganizmov počas skladovania mäsa kurčiat. V pokusoch boli použité vzorky prsnej svaloviny kurčiat. Sledovalo sa zastúpenie počtu baktérií mliečneho kvasenia (BMK), mezofilné anaeróbne sporulujúce mikroorganizmy (MASM), koliformné baktérie (KB) a Pseudomonas spp. vo vzorkách prsnej svaloviny kurčiat po ošetrení škoricovou a klinčekovou silicou v kombinácii s vákuovým balením. Vzorky boli analyzované na 0., 4., 8., 12. a 16. deň skladovania mäsa kurčiat pri teplote 4 °C. Ďalším cieľom bolo druhové stanovenie vyizolovaných mikroorganizmov zo vzoriek mäsa kurčiat pomocou MALDI-TOF MS Biotyper.
The aim of the present study was to evaluate the antimicrobial effect of essential oils to the various groups of microorganisms during the storage of chicken meat. Chicken breast muscle samples were used in the experiments. The number of lactic acid bacteria (LAB), mesophilic anaerobically sporulating microorganisms (MASM), coliform bacteria (CB) and Pseudomonas spp. in chicken breast muscle samples after treatment with cinnamon and clove essential oil in combination with vacuum packaging was evaluated. Samples were analyzed at 0th, 4th, 8th, 12th, and 16th of chicken meat storage at 4° C. Another aim was to determine the species of isolated microorganisms from chicken meat samples using MALDI-TOF MS Biotyper.

Kľúčové slová/Keywords: mikroorganizmy, antimikrobiálny účinok, rastlinné silice, prsná svalovina kurčiat; microorganisms, antimicrobial effect, essential oils, chicken breast muscle

Creative Commons License
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International Licence.

Plný text (PDF) :: Fulltext (PDF)

Odporúčaná citácia/Recommended citation:
APA Style
Kunová, S., Haščík, P., Rovný, P., Mellen, M. & Kačániová, M. (2021). Mikrobiologická kvalita mäsa kurčiat ošetreného rastlinnými silicami [Online]. 2 THETA. https://doi.org/10.15414/2022.9788074183874

STN ISO 690:2022
KUNOVÁ, Simona et al. 2021. Mikrobiologická kvalita mäsa kurčiat ošetreného rastlinnými silicami. (Online). Český Těšín: 2 THETA. 64 s. ISBN 978-80-7418-387-4. Dostupné na: https://doi.org/10.15414/2022.9788074183874 [cit. 2023-01-20].