<dl>SlPK

Digitálna knižnica — Digital Library

SlPK pri SPU v Nitre — Slovak Agricultural Library in Nitra

Infomácie o dokumente / Document Details

978-80-552-2605-7 :: Cover

Názov/Title: Agrárne právo

Autor/Author: Jarmila Lazíková

Typ dokumentu/Document Type: Odborná knižná publikácia/Professional book publication

ISBN: 978-80-552-2605-7

Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Rok, strany/PY, pages: 2023, 201 s.

Publikované online/Published on-line: 2023-06-01

Jazyk/Language: slo

Popis: Pojem agrárne právo pochádza z latinského slova ager, čo v preklade znamená pôda. Preto by sa dalo logicky očakávať, že agrárne právo sa vytvorilo už v starovekom Ríme. Nepochybne právne vzťahy, týkajúce sa vlastníctva a užíívania pozemkov boli predmetom nejednej právnej normy rímskeho práva, ale nesformovali sa do samostatného právneho odvetvia. Rímske právo rozdelilo svoje právne normy do dvoch veľkých odvetví a tak nám dualizmus práva súkromného a práva verejného zostal v kontinentálnej Európe dodnes. Agrárne právo sa nestalo súčasťou ani jedného z nich, naopak obsahuje právne normy aj z práva verejného aj z práva súkromného. Napriek tomu jeho význam pretrval aj v období stredoveku, kedy pôda bola základom feudálneho zriadenia. V súčasnosti je agrárne právo chápané širšie ako pozemkové právo. Predmetom skúmania agrárneho práva nie sú len pozemkovoprávne vzťahy, ale všetky právne vzťahy, ktoré vznikajú v oblasti poľnohospodárstva a lesného hospodárstva. Nakoľko ide o veľmi širokú a neustále sa rozrastajúcu oblasť právnych vzťahov, ktoré nemoţno obsiahnuť v jednej publikácii, preto sa predkladaná publikácia zameriava len na vybrané oblasti agrárneho práva, najmä na tie, s ktorými sa najčastejšie stretávame v praxi a to nielen v agrosektore.

Kľúčové slová/Keywords: agrárne právo, vlastnícke právo, zmluvné vzťahy, pozemkové vlastníctvo, pozemkové úpravy, poľnohospodárska pôda, duševné vlastníctvo, lesy, poľnohospodárska politika, daňová politika, Slovensko, odborná knižná publikácia; agrarian law, property law, contractual relations, land ownership, agricultural land, intellectual property, forests, gricultural policy, tax policy, Slovakia, professional book publication

Rights:Open Access :: Creative Commons BY-NC 4.0 International Licence
Creative Commons License
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial No Derivatives 4.0 International Public License (CC BY-NC-ND 4.0) .

Plný text (PDF) :: Fulltext (PDF)

Odporúčaná citácia/Recommended citation:
APA Style
Lazíková, J. (2023). Agrárne právo. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. http://www.slpk.sk/eldo/2023/dl/9788055226057/9788055226057.pdf.