<dl>SlPK

Digitálna knižnica — Digital Library

SlPK pri SPU v Nitre — Slovak Agricultural Library in Nitra

Infomácie o dokumente / Document Details

978-80-552-2625-5 :: Cover

Názov/Title: Uplatnenie systému NOVA v rámci klasifikácie potravín podľa stupňa a techniky spracovania – prípadová štúdia z praxe / Application of the NOVA system within the food classification according to degree and processing technique – a case study from practice

Autor/Author: Lucia Zeleňáková, Michal Angelovič

Typ dokumentu/Document Type: Odborná knižná publikácia/Professional book publication

ISBN: 978-80-552-2625-5

DOI: https://doi.org/10.15414/2023.9788055226255

Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Rok, strany/PY, pages: 2023, 61 s.

Publikované online/Published on-line: 2023-07-24

Jazyk/Language: slo

Popis: Základným cieľom odbornej knižnej publikácie bolo z dostupných vedeckých literárnych zdrojov zosumarizovať poznatky o klasifikácii potravín podľa systému NOVA, o ultra-spracovaných potravinách a následne v prípadovej štúdii hodnotiť vybraný mäsový výrobok podľa tohto systému. Cieľom prípadovej štúdie bolo na základe zloženia a výživových údajov uvedených v označení hodnotiť a klasifikovať mäkký mäsový výrobok bratislavské párky od šiestich slovenských producentov podľa systému NOVA. Informácie boli získané z oficiálne dostupných internetových stránok týchto výrobcov. Pri hodnotení a klasifikácii bratislavských párkov podľa systému NOVA bola použitá stanovená tabuľka rozdelenia potravín na 4 skupiny podľa Jonckheere a Neven (2020) a charakteristika potraviny podľa Monteiro et al. (2012, 2017, 2019b). Hodnotený mäkký mäsový výrobok bratislavské párky bol zaradený podľa systému NOVA do skupiny ultra-spracovaných výrobkov a podskupiny spracovaný mäsový výrobok. V označení tohto výrobku boli zistené nedostatky v zložení hlavne pri uvádzaní prídavných látok v potravinách, ktoré sú rozhodujúce pre zaradenie spracovanej potraviny do skupiny ultra-spracovaných potravín. V označení výživnej hodnoty bratislavských párkov bola zistená pomerne vysoká energetická hodnota, ktorá ale nedosahovala hodnoty vysokého obsahu podľa škály energetického obsahu pre ultra-spracované potraviny. Zo spracovaných literárnych poznatkov na základe kritickej analýzy o systéme NOVA a ultra-spracovaných potravinách možno konštatovať, že klasifikácia potravín podľa predmetného systému je metóda akceptovaná Organizáciou Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a je predmetom záujmu mnohých vedeckých tímov. V závere možno konštatovať, že v podmienkach Slovenska sa zatiaľ neuplatňuje mechanizmus klasifikácie potravín podľa systému NOVA, ktorý by spotrebiteľom uľahčil výber potravín na základe ich zloženia či nutričných hodnôt.

Kľúčové slová/Keywords: aklasifikácia potraviny, systém NOVA, ultra-spracovaná potravina, bratislavský párok, slovenský výrobca, odborná knižná publikácia; food classification, NOVA system, ultra-processed food, Bratislava sausage, Slovak producer

Rights:Open Access :: Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International Public License (CC BY-NC 4.0)
Creative Commons License
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International Public License (CC BY-NC 4.0) .

Plný text (PDF) :: Fulltext (PDF)

Odporúčaná citácia/Recommended citation:
APA Style
Zeleňáková, L. & Angelovič, M. (2023). Uplatnenie systému NOVA v rámci klasifikácie potravín podľa stupňa a techniky spracovania – prípadová štúdia z praxe.. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. https://doi.org/10.15414/2023.9788055226255.