Názov/Title: Udržateľné poľnohospodárstvo a produkcia potravinových zdrojov – vybrané témy
Autor(i)/Author(s): Milan Macák, Miroslav Habán, Peter Kováčik, Joanna Korczyk-Szabó, Štefan Týr, Veronika Žitniak Čurná
Typ dokumentu/Document Type: Učebné texty/Textbooks
ISBN: 978-80-552-2700-9
Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Rok, strany/PY, pages: 2023, 227 s.
Publikované online/Published on-line: 2024-01-30
Jazyk/Language: slo
Poďakovanie/Akcnowledgements: E-skriptá sú výstupom projektu KEGA č. 025SPU-4/2022 „Inovácia tém udržateľného poľnohospodárstva a udržateľnej produkcie potravín vo vybraných študijných programoch.“
Popis/Description: Udržateľné poľnohospodárstvo a produkcia potravinových zdrojov je významnou súčasťou konceptu udržateľného rozvoja, ktorý preniká do všetkých sfér spoločnosti. Implementácia globálnych tém do vzdelávacieho systému je podmienkou výchovy mladej generácie odborníkov, ktorí budú čeliť výzvam súčasného sveta. Odozvou svetového spoločenstva sú globálne dohovory a ich implementácia do hospodárskych sér a výrobných postupov. Reakciou na dopad klimatickej zmeny a vyčerpávania prírodných zdrojov v oblasti udržateľného poľnohospodárstva a produkcie potravín sú témy obehového poľnohospodárstva a regeneratívneho poľnohospodárstva. Významnou oblasťou je biodiverzita, výživa rastlín a diverzifikácia poľnohospodárskej činnosti. Predkladané e-skriptá sú výstupom projektu KEGA č. 025SPU-4/2022 „Inovácia tém udržateľného poľnohospodárstva a udržateľnej produkcie potravín vo vybraných študijných programoch“, v ktorom sa integruje explicitná forma štúdia v kontexte globálneho vzdelávania s dôrazom na tvorbu moderných študijných materiálov. Riešenie vychádza z kritickej analýzy globálnych tém na úrovni súčasných vedeckých poznatkov, s implementáciou do kurikula dvoch predmetov – „Základy udržateľného poľnohospodárstva“ a „Udržateľná produkcia potravín“. Témy: Odozva svetového spoločenstva na zmenu klímy, možnosti adaptácie a mitigácie poľnohospodárstva v podmienkach klimatickej zmeny; Udržateľné smery produkcie potravinových zdrojov – cirkulárne poľnohospodárstvo, regeneratívne poľnohospodárstvo; Diverzifikácia poľnohospodárstva – agroturistika a liečivé a aromatické rastliny; Výživa rastlín – udržateľné postupy výživy rastlín; 5. Sprievodná biodiverzita – kultúrna regulácia zaburinenosti, invázne buriny, biodiverzita okrajov polí, biopásy.
Kľúčové slová/Keywords: udržateľné poľnohospodárstvo, potravinové zdroje, produkcia potravín, obehové poľnohospodárstvo, učebné texty; sustainable agriculture, food resources, food production, circular agriculture, textbooks
Rights:Open Access :: Creative Commons BY-NC 4.0 International Licence Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Public License (CC BY-NC 4.0).
Plný text (PDF) :: Fulltext (PDF)
Sprístupňuje: Slovenská poľnohospodárska knižnica pri SPU v Nitre | Provided by: Slovak Agricultural Library in Nitra