<dl>SlPK

Digitálna knižnica — Digital Library

SlPK pri SPU v Nitre — Slovak Agricultural Library in Nitra

Infomácie o dokumente / Document Details

978-80-552-2701-6 :: Cover

Názov/Title: Vybrané aspekty merania, modelovania a monitorovania biohospodárstva

Autor(i)/Author(s): Ján Pokrivčák, Dušan Drabik, Ema Lazorčáková, Marián Tóth, Jaroslava Košařová

Typ dokumentu/Document Type: Vedecká monografia/Scientific Monograph

ISBN: 978-80-552-2701-6

DOI: https://doi.org/10.15414/2023.9788055227016

Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Rok vydania, strany/PY, pages: 2023, 105 s.

Publikované online/Published on-line: 2024-01-22

Jazyk/Language: slo

Poďakovanie/Akcnowledgements: Táto práca bola podporená Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe Zmluvy č. APVV-19-0544.

Abstrakt/Abstract: Environmentálne výzvy ovplyvňujú naše životy a náš svet. Jednou z najdôležitejších výziev je problém plytvania potravinami. V tejto monografii skúmame a hodnotíme plytvanie potravinami v krajinách Európskej únie. Naším cieľom je zhodnotiť rozsah a povahu odpadu v krajinách EÚ a navrhnúť opatrenia na zníženie a efektívne využitie odpadu. Úvodná kapitola je zameraná na kvantifikáciu potravinového odpadu v krajinách EÚ. Podrobne analyzuje rôzne aspekty tohto problému a skúma, ako sa potravinový odpad líši v jednotlivých krajinách EÚ. Druhá kapitola popisuje možnosti využitia potravinového odpadu, a to predovšetkým na biologicky rozložiteľné fólie na balenie potravín vyrobené z agropotravinárskeho odpadu. Tretia kapitola sa venuje Európskej zelenej dohode a jej cieľom, ako aj poľnohospodárskej politike. Táto časť skúma ciele EÚ do roku 2030 v oblasti používania a rizika prípravkov na ochranu rastlín, straty živín, ekologického poľnohospodárstva, krajinných prvkov s vysokou prírodnou diverzitou a v oblasti antimikrobiálnych látok. Hodnotíme opatrenia zahrnuté v strategickom pláne SPP na roky 2023-2027 Slovenska a ich prínos k dosiahnutiu cieľov Európskej zelenej dohody. Monografia vo svojej štvrtej kapitole analyzuje vplyv potravinového odpadu na emisie skleníkových plynov, skúma emisné ciele EÚ a zameriava sa na záchyty v sektore LULUCF. V rámci piatej kapitoly sa monografia zaoberá monitorovaním materiálových tokov, predstavením metodiky zostavenia monitoru materiálových tokov a skúmaním týchto tokov pre Slovenskú republiku....

Kľúčové slová/Keywords: potraviny, potravinový odpad, spracovanie odpadu, emisie skleníkových plynov, biohospodárstvo, Európska únia, Európska zelená dohoda; foods, food waste, food waste management, greenhouse gas emmisions, European Union, European Green Agreement

Rights:Open Access :: Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International Public License (CC BY-NC-ND 4.0)
Creative Commons License
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International Public License (CC BY-NC-ND 4.0).

Plný text (PDF) :: Fulltext (PDF)