<dl>SlPK

Digitálna knižnica — Digital Library

SlPK pri SPU v Nitre — Slovak Agricultural Library in Nitra

Infomácie o dokumente / Document Details

978-80-552-2706-1 :: Cover

Názov/Title: Senzorické hodnotenie potravín nového typu – gélov s netradičnou textúrou pre seniorov

Autor(i)/Author(s): Jakub Berčík, Melina Korčok, Vladimír Vietoris

Typ dokumentu/Document Type: Vedecká monografia/Scientific Monograph

ISBN: 978-80-552-2706-1

DOI: https://doi.org/10.15414/2023.9788055227061

Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Rok vydania, strany/PY, pages: 2023, 83 s.

Publikované online/Published on-line: 2024-01-19

Jazyk/Language: slo

Poďakovanie/Akcnowledgements: Táto vedecká monografia bola podporená Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. APVV-20-0078. "Vývoj potraviny a aplikácie na báze jedlého gélu v cieľovom segmente starnúcej populácie".

Abstrakt/Abstract: Potraviny pre starších ľudí by mali mať optimálne nutričné a senzorické vlastnosti, ako aj vhodné texturálne vlastnosti, ktoré nevystavujú starších ľudí riziku z príjmu potravy a sú ľahko a jednoducho konzumovateľné. Veľký potenciál majú jedlé gély, ktoré sa vyznačujú adekvátnou textúrou, vyžadujú si minimálnu námahu pri žuvaní a predstavujú ideálnu matricu na zabudovanie biologicky aktívnych látok, ako aj aromatických látok.Štúdia sa zaoberala senzorickým hodnotením prototypov jedlých gélov na báze rôznych príchutí za účasti skupiny spotrebiteľov vo veku 60 až 75 rokov a viac. Senzorická analýza, konkrétne bodový test a hodnotenie senzorických vlastností na stupnici JAR, boli použité v procese vývoja nového výrobku s cieľom identifikovať potenciálne nedostatky výrobku a optimalizovať výrobok podľa preferencií spotrebiteľov.

Kľúčové slová/Keywords: potraviny, nové potraviny, jedlé gély, starnúca populácia; foods, new foods, eat gels, aging generation

Rights:Open Access :: Creative Commons BY-NC 4.0 International Licence
Creative Commons License
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Public License (CC BY-NC 4.0).

Plný text (PDF) :: Fulltext (PDF)