<dl>SlPK

Digitálna knižnica — Digital Library

SlPK pri SPU v Nitre — Slovak Agricultural Library in Nitra

Infomácie o dokumente / Document Details

978-80-552-2708-5 :: Cover

Názov/Title: Morfologická charakteristika peľových zŕn niektorých medonosných druhov rastlín

Autori/Authors: Ján Brindza, Ľuba Ďurišová, Radovan Ostrovský

Typ dokumentu/Document Type: Vedecká monografia/Scientific Monograph

ISBN: 978-80-552-2708-5

DOI: https://doi.org/10.15414/2023.9788055227085

Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Rok vydania, strany/PY, pages: 2023, 119 s.

Publikované online/Published on-line: 2024-01-12

Jazyk/Language: slo

Abstrakt/Abstract: Hlavným motívom napísania tejto publikácie bola prezentácia dosiahnutých výsledkov štúdia a zhodnotenia morfologickej charakteristiky peľových zŕn vybranej skupiny rastlinných druhov, ktoré je možné využiťhlavne pri potenciálnom zriadení národnej databázy peľu pre rôzne praktické využitie nielen v podmienkach Slovenska, ale aj v rámci medzinárodnej spolupráce. V podmienkach Slovenska neboli realizované zatiaľ špecifické aktivity v danej oblasti, hoci v mnohých krajinách sveta už existujú rozsiahle databázy a ich praktické využitiev rôznych medzinárodne akreditovaných laboratóriách. Za viac ako 30 ročné obdobie boli výskumné projekty orientované hlavne na štúdium diverzity morfológie peľu pri kultúrnych, ale aj pri voľne rastúcich druhoch rastlín v spojitosti so štúdiom fyzikálno–morfologických znakov, biochemického zloženia a praktického využitia včelích peľových obnôžok. Tieto produkty vytvorené včelami predstavujú nielen nenahraditeľné zdroje pre výživu a existenciu včelstiev, ale sú aj unikátne a doteraz nedostatočne docenené zdroje pre výživuľudí ako potenciálne funkčné potraviny a tiež vo fytoterapii pre farmaceutické, kozmetické a mnohé iné využitie. Za uvedené obdobie výskumné kolektívy zhodnotili morfologické znaky peľu pri viac ako 300 rastlinných druhoch. Uvedené výsledky a získané poznatky s rozsiahlou fotodokumentáciou predstavujú významnú základňu ich praktického využitia, a to hlavne v oblasti melisopalynológie – t. j. štúdia botanického a geografického pôvod medu a ostatných včelích produktov ... (Predslov)

Kľúčové slová/Keywords: Peľ, peľové zrná, medonosné druhy rastlín, morfologická charakteristika peľových zŕn, databáza peľových zŕn, monografie; Pollen, pollen grains, plant species, morphological characteristics of pollen, pollen grain database

Rights:Open Access :: Creative Commons BY-NC 4.0 International Licence
Creative Commons License
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Public License (CC BY-NC 4.0).

Plný text (PDF) :: Fulltext (PDF)