<dl>SlPK

Digitálna knižnica — Digital Library

SlPK pri SPU v Nitre — Slovak Agricultural Library in Nitra

Infomácie o dokumente / Document Details

978-80-552-2713-9 :: Cover

Názov/Title: Craft Beer Revolution: Faktory a perspektívy rozvoja remeselných pivovarov na Slovensku

Autor(i)/Author(s): Radovan Savov, Xénia Szarková

Typ dokumentu/Document Type: Vedecká monografia/Scientific Monograph

ISBN: 978-80-552-2713-9

DOI: https://doi.org/10.15414/2023.9788055227139

Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Rok vydania, strany/PY, pages: 2023, 68 s.

Publikované online/Published on-line: 2024-01-23

Jazyk/Language: slo

Poďakovanie/Akcnowledgements: Publikácia vyšla s finančnou podporou projektu VEGA 1/0525/21 s názvom "Craft Beer Revolution: Faktory, dopady a perspektívy rozvoja remeselných pivovarov na Slovensku" na Ústave hospodárskej politiky a financií, FEM, SPU v Nitre.

Abstrakt/Abstract: Pivovarnícky priemysel a trh s pivom prešiel v poslednom období viacerými výraznými zmenami, ktoré ovplyvnili trh a pôsobenie pivovarov na Slovensku. Išlo predovšetkým o koncentráciu trhu vplyvom globalizácie, ktorá vďaka akvizíciám veľkých pivovarov v rôznych krajinách sveta priniesla na jednej strane zvýšenú efektivitu využívania zdrojov. Na druhej strane sa stratili regionálne špecifiká jednotlivých pív a zanikla rôznorodosť pivnej ponuky. Pivo ako produkt sa výrazným spôsobom zhomogenizovalo a odlišnosti medzi jednotlivými značkami boli minimálne. Začalo sa hovoriť o tzv. europive, ktoré postupne stratilo mnoho priaznivcov. Tento fakt vyústil do znižujúcej sa spotreby piva na Slovensku, ale i vo svete. Túto vzniknutú medzeru na trhu sa snažili využiť vznikajúce malé remeselné pivovary, ktoré začali produkovať špecifické pivá rôznymi technológiami a výsledkom boli nové chute a vône pív, ktoré si získali zákazníkov. V súčasnosti na Slovensku pôsobí približne 90 malých remeselných pivovarov, čo je v porovnaní s rokom 2008 výrazný nárast. Podobný vývoj možno vidieť aj v ostatných krajinách v Európe. Hovoríme o tzv. Craft Beer Revolution (revolúcia remeselných pivovarov). Malé remeselné pivovary síce nedokážu konkurovať nadnárodným spoločnostiam cenou, ale v dôsledku zvyšujúcej životnej úrovne v predchádzajúcich rokoch, faktor ceny bol výrazne limitovaný. Mnohí zákazníci začali uprednostňovať remeselné pivá, ktoré sú síce drahšie, ale na druhej strane poskytujú odlišný zážitok v podobe nových chutí, vôní, ale aj príbehov. Napriek neustále znižujúcej spotrebe piva, ktorá bola spôsobená stratou diverzity na ponukovej strane, zvyšujúcou cenou, ako aj rastom spotreby substitútov, si našli remeselné pivovary svoje miesto na trhu a získavajú si stále väčšiu popularitu. Pritom za ich vznikom často nie je snaha o zbohatnutie, ale skôr láska k pivu, či nedávne skúsenosti z pivovarov alebo zo zahraničia... (Úvod)

Kľúčové slová/Keywords: craft beer revolution, pivovarnícky priemysel, výroba piva, spotreba piva, remeselné pivovary, remeselné pivo, Slovensko; craft beer revolution, brewing industry, beer production, beer consumption, craft breweries, craft beer; Slovakia

Rights:Open Access :: Creative Commons BY-NC 4.0 International Licence
Creative Commons License
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Public License (CC BY-NC 4.0).

Plný text (PDF) :: Fulltext (PDF)