<dl>SlPK

Digitálna knižnica — Digital Library

SlPK pri SPU v Nitre — Slovak Agricultural Library in Nitra

Infomácie o dokumente / Document Details

978-80-552-2737-5 :: Cover

Názov/Title: Viacrozmerná analýza potravinovej dostatočnosti a jej faktorov: globálny a európsky kontext

Autor(i)/Author(s): Poláková Zuzana, Matejková Eva, Palkovič Jozef, Soóki Michaela, Májek Mária

Typ dokumentu/Document Type: Vedecká monografia/Scientific Monograph

ISBN: 978-80-552-2737-5

DOI: https://doi.org/10.15414/2024.9788055227375

Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Rok vydania, strany/PY, pages: 2024, 122 s.

Publikované online/Published on-line: 2024-04-24

Jazyk/Language: slo

Poďakovanie/Akcnowledgements: Vo vedeckej monografii sú prezentované výsledky získané v rámci projektu grantovej agentúry VEGA MŠVVŠ SR, grantu č. 1/0755/21 „Výzvy pre zabezpečenie potravinovej dostatočnosti Európy v 21. storočí – kľúčové faktory, socioekonomické a environmentálne súvislosti“.

Abstrakt/Abstract: V súčasnosti je téma potravinovej dostatočnosti a bezpečnosti čoraz viac celosvetovo skloňovaná, pretože je nevyhnutné zabezpečiť pre všetkých obyvateľov sveta potrebné množstvo kvalitných, cenovo dostupných a nutrične vyvážených potravín. Je nutné rozlišovať tieto dva termíny: dostatočnosť a bezpečnosť. Dostatočnosť môžeme definovať tak, že si v rámci hraníc krajiny vieme vyrobiť toľko potravín, koľko spotrebujú jej občania. Potravinová bezpečnosť je zjednodušene dostatok cenovo dostupných potravín bez ohľadu na to, odkiaľ tie potraviny pochádzajú. Je to stav, kedy majú všetci ľudia kedykoľvek fyzický a ekonomický prístup k dostatočnej, bezpečnej a výživnej potrave, ktorá spĺňa výživové potreby a potravinové preferencie pre aktívny a zdravý život jednotlivca. To znamená, že každý človek by mal mať prístup k potravinám v takom množstve aké potrebuje... (Úvod)

Kľúčové slová/Keywords: potravinová dostatočnosť, faktory potravinovej dostatočnosti, viacrozmerné analýzy; food sufficiency, factors of food sufficiency, multivariate analyses

Rights:Open Access :: Creative Commons BY-NC 4.0 International Licence
Creative Commons License
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Public License (CC BY-NC 4.0).

Plný text (PDF) :: Fulltext (PDF)