<dl>SlPK

Digitálna knižnica — Digital Library

SlPK pri SPU v Nitre — Slovak Agricultural Library in Nitra

Infomácie o dokumente / Document Details

978-80-552-2633-0 :: Cover

Názov/Title: Ivanka pri Nitre. Park čokolády. Krajinno-architektonická štúdia obecného parku [Obnova obecného parku v Ivanke pri Nitre. Krajinno-architektonická štúdia obnovy parku v obci Ivanka pri Nitre]

Zostavovateľ/Editor: Attila Tóth

Typ dokumentu/Document Type: Odborná knižná publikácia/Professional book publication

ISBN: 978-80-552-26233-0

DOI: https://doi.org/10.15414/2023.9788055226330

Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Rok, strany/PY, pages: 2023, 179 s.

Publikované online/Published on-line: 2023-08-14

Jazyk/Language: slo

Poďakovanie/Acknowledgements: Táto publikácia je výstupom medzinárodného projektu ERASMUS+ 2020-1-SK01-KA203-078379 Learning Landscapes (LeLa) a národných vzdelávacích projektov KEGA 003SPU-4/2020 ZEL:IN:KA - Integrácia ZELenej INfraštruktúry do Krajinnej Architektúry; KEGA 004SPU-4/2023 KR:EK:IN - Krajinná ekonómia pre inovatívne a udržateľné interdisciplinárne vysokoškolské vzdelávanie na Slovensku Kultúrno-edukačnej grantovej agentúry (KEGA) Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

Popis: Vidiecke sídlo Ivanka pri Nitre sa nachádza v rovinatej poľnohospodárskej krajine, južne od krajského mesta Nitra. Jej hlavnými architektonickými dominantami sú Kostol svätého Benedikta a Kostol svätého Martina biskupa. Významnou profánnou architektúrou je secesný kaštieľ, Markhotovská kúria, v ktorej v súčasnosti sídli Štátny archív v Nitre. V susedstve archívu sa rozprestiera obecný park o rozlohe vyše 3 ha, ktorý je ťažiskovým prvkom zelenej infraštruktúry obce. Po jeho obvode kedysi meandrovalo rameno rieky Nitra. Kompozícia výsadieb a komunikácií mala pôvodne prírodno-krajinársky charakter anglických záhrad, s okružnými chodníkmi nadväzujúcimi na kaštieľ. Vzácnou prírodnou dominantou parku je majestátny dub letný (Quercus robur L.), ktorý rastie v západnej časti parku, má šírku koruny až 30 metrov a obvod kmeňa takmer 5 metrov. V severovýchodnej časti parku bola v rokoch 2021-2022 postavená výrobná hala medzinárodne renomovanej čokoládovne LYRA, v ktorej v roku 2023 bol otvorený nový obchod s kaviarňou. Keďže štátny archív a areál výrobnej haly sú samostatnými vymedzenými funkčnými objektmi a v parku sa nachádzajú ihriská a stavebné objekty, komplexná historická slohová rekonštrukcia parku nie je možná. Zadaním krajinno-architektonickej štúdie bolo priniesť nové idey pre obnovu súčasného parku na atraktívny verejný zelený priestor pre obyvateľov a návštevníkov obce a čokoládovne. Štúdia obsahuje súbor tematických analýz, ktoré hodnotia historický vývoj, urbanizmus, dopravu, krajinnú štruktúru a súčasnú vegetáciu. Návrhová časť pozostáva zo siedmich variantných riešení parku s rôznou filozofiou, tematickým a funkčným zameraním. Návrhy reflektujú historické nánosy a súčasnú dobovú vrstvu a prinášajú nové vízie, ako park zveľadiť a skvalitniť. Autori reagujú na prítomnosť čokoládovne, ktorú vnímajú ako nový impulz pre prilákanie návštevníkov do parku. Návrhy logicky usporadúvajú priestor do nadväzujúcich funkčných zón a vytvárajú zázemie pre kultúru, šport, hry a oddych. Prostredie parku oživujú pestrými trvalkovými výsadbami a prvkami mobiliáru. Existujúca kompozícia drevín je v návrhoch v maximálnej možnej miere zachovaná a doplnená o nové výsadby... (Úvod - doc. Ing. Attila Tóth, PhD.).

Rights:Open Access :: Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International Public License (CC BY-NC 4.0)
Creative Commons License
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International Public License (CC BY-NC 4.0) .

Plný text (PDF) :: Fulltext (PDF)

Odporúčaná citácia/Recommended citation:
APA Style
Tóth, A. (ed.). (2023). Ivanka pri Nitre. Park čokolády. Krajinno-architektonická štúdia obecného parku.. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. https://doi.org/10.15414/2023.9788055226330.