<dl>SlPK

Digitálna knižnica — Digital Library

SlPK pri SPU v Nitre — Slovak Agricultural Library in Nitra

Infomácie o dokumente / Document Details

978-80-552-2698-9 :: Cover

Názov/Title: Znižovanie chemického zaťažovania a degradácie poľnohospodárskych a lesných pôd voľbou vhodných agrotechnológií s ohľadom na klimatické zmeny. Recenzovaný zborník vedeckých prác ku grantovej úlohe VEGA č. 1/0102/21

Zostavovatelia/Editors: Ján Jobbágy, Pavol Findura, Miroslav Prístavka (eds.)

Typ dokumentu/Document Type: Zborník vedeckých prác/Proceedings of scientific papers

ISBN: 978-80-552-2698-9

DOI: https://doi.org/10.15414/2023.9788055226989

Vydavateľ/Publisher: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Rok vydania, strany/PY, pages: 2023, 91 s.

Publikované online/Published on-line: 2023-12-20

Poďakovanie/Acknowledgements: Zborník vznikol v rámci prípravy a riešenia projektu VEGA č. 1/0102/21 „Znižovanie chemického zaťažovania a degradácie poľnohospodárskych a lesných pôd voľbou vhodných agrotechnológií s ohľadom na klimatické zmeny“ riešeného na Ústave poľnohospodárskej techniky, dopravy a bioenergetiky v r. 2021-2023.

Jazyk/Language: slo, eng

Abstrakt/Abstract: Zvýšená intenzifikácia výroby je v súčasnosti spojená s vysokým chemickým zaťažením pôd a pestovaných komodít, často je to odrazom nedostatočnej pripravenosti na zmenu klimatických podmienok. Úlohou projektu VEGA 1/0102/21 je sledovanie optimalizácie podmienok využívania poľnohospodárskej a lesnej techniky pri znižovanie jej degradačného vplyvu na pôdu a jej vlastnosti. Voľba vhodnej technológie obrábania v kombinácii s biostimuláciou, môže byť čiastočné riešenie problému. Dôležitým intenzifikačným faktorom poľnohospodárstva je úroveň technickej základne poľnohospodárstva, to znamená úroveň vybavenosti strojmi a strojovým zariadením, jeho technickou úrovňou, stupňom opotrebovania a primeraným ekonomickým využívaním. Uvedená intenzifikácia je spojená so zmenou pôdneho stavu a preto je potrebné monitorovať rôzne aspekty ako mechanické vlastnosti pôdy, infiltrácia vody do pôdy, zásoba živín a chemické zaťaženie pôd. V súčasnosti sa sleduje aj únik emisných plynov. Z pohľadu ekonomiky je dôležitý vplyv technológie na energetickú náročnosť pri jej obrábaní... (Predhovor).

Kľúčové slová/Keywords: poľnohospodárske pôdy, lesné pôdy, degradácia pôdy, chemická záťaž, klimatické zmeny, agrotechnológie, zborníky vedeckých prác;

Rights:Open Access :: Creative Commons BY-NC 4.0 International Licence
Creative Commons License
Toto dielo je publikované pod/This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Public License (CC BY-NC 4.0).

Plný text (PDF) :: Fulltext (PDF)